PROGRAMMA

Industrial Sustainability 2024

Datum: 9 april 2024
Aanvangstijd: 13:00 uur
Eindtijd: 17:30 uur
Locatie: Mikrocentrum, Veldhoven
Kosten: € 125,- per persoon
Wil jij er na het succes van voorgaande editie zeker bij zijn? Meld dan nu aan!
Het Industrial Sustainability Congres belooft een toonaangevend congres te worden. Het voorlopige programma wordt de komende maanden aangevuld tot 18 sprekers. Houd deze website in de gaten voor updates.


Informatie over deze spreker volgt binnenkort.

Hoe zet je nou een circulair concept neer?

‘Een bijdrage leveren aan een circulaire (bouw)economie’. 
De ambitie was er, een plan was er nog niet. En dat is best lastig, als je toch min of meer aan het pionieren bent. In 2020 trokken ze bij Chainable de stoute schoenen aan en werd de basis gelegd voor het circulaire concept waarmee nu al zoveel succes geoogst wordt. Het geheim? Drie pijlers: een circulair product, een circulair businnessmodel én een circulaire keten. Inmiddels maakt Chainable 900 keukens per jaar met een team van 22 FTE en zit de groei er stevig in.


Informatie over deze spreker volgt binnenkort.


Informatie over deze spreker volgt binnenkort.


Informatie over deze spreker volgt binnenkort.


Informatie over deze spreker volgt binnenkort.


Informatie over deze spreker volgt binnenkort.


Informatie over deze spreker volgt binnenkort.

De knop moet gewoon om!


Waarom zou je wachten tot 2030, als je vandaag al meters kunt maken?
Koen Veldman is er heel stellig in: je moet nú beginnen en het is nog de moeite waard ook. Al ruim achttien jaar laten ze bij Inexeon zien dat een circulair businessmodel heel succesvol kan zijn.

In veel gevallen verdubbelen ze de levensduur van onder andere (service)onderdelen voor klimaatsystemen, zoals printplaten, ventilatoren, pompen en regelaars en geven ze maar liefst vijf jaar garantie op producten. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op de footprint, maar zorgt er ook voor dat er minder grondstoffen nodig zijn. 

Koen is één van onze enthousiaste sprekers, die altijd op zoek is naar mogelijkheden om nóg meer bij te dragen aan een volledig circulaire economie . Wat hem betreft moeten we meer de waarde gaan zien van onderdelen. Weggooien is zonde!


Informatie over deze spreker volgt binnenkort.

Life-cycle Assessment (LCA): de heilige graal voor duurzame productontwikkeling?

De toenemende vraag naar duurzame producten komt voort uit een brede maatschappelijk stroming. Belangrijke drivers zijn de Brusselse regelgeving, de financiële sector en ontwikkelingen op de consumentenmarkt.

80% van de milieu-impact van een product, bezien over de hele levenscyclus, wordt tijdens het ontwerp van een product bepaald. Er ligt dus een belangrijke rol bij productontwikkelaars om productketens te verduurzamen.

Maar hoe integreer je duurzaamheid in je product-ontwikkelingsproces? Hoe communiceer je resultaten naar je klanten en wat kunnen LCA en duurzaamheidslabels hierin betekenen? Sustainability professional Michela van Kampen vertelt hierover vanuit haar ervaringen die ze o.a. bij Philips heeft opgedaan.

Vanuit je eigen passie duurzaam innoveren

Onze klanten zijn spelers in de Champions League van HighTech, MedTech, AgroTech en de Johan Cruijff ArenA in de Sport. Samen met hen werken wij vanuit Holland Innovative aan duurzame innovaties.

Met meer dan 7 jaar ervaring in de Johan Cruijff ArenA hebben wij een systeem ontwikkeld die automatisch metingen uitvoert, data verzamelt en de kwaliteit van het gras voorspelt. Wat dat met duurzaamheid te maken heeft?

De oplossingen die wij samen in het fieldlab ontwikkeld hebben dragen bij aan de vraagstukken in klimaat adaptatie, water en temperatuur stress, voorkomen van verspillingen, minder vervangingen, hogere levensduur en vragen om opschaling. Hoe we dat doen?

Vanuit een passie en geloof in dat het beter kan én moet, omdat we er op vertrouwen dat we samen tot doorbraken kunnen komen! Duurzame innovatie vraagt om samenwerking, participatie, enthousiasme en energie. Vanuit je eigen passie, belangeloos, omdat je het wil én omdat het nodig is, nu! Ik noem dat ook wel sociale duurzaamheid ofwel social sustainability! Wil je mee doen? Benieuwd wat jij daar aan kan bijdragen? Je bent van harte uitgenodigd! 

Een succesvolle “as a Service” propositie is én, én, én

HTC parking & security levert oplossingen voor het beveiligen en automatiseren van de voertuigentree. HTC is marktleider in de ontwikkeling en productie van Speedgates.

Vanuit de intrinsieke motivatie om de wereld beter achter te laten, is HTC sinds 2019 het pad ingeslagen om te werken aan circulaire bedrijfsvoering. Dit heeft geleid tot de Speedgate as a Service propositie, die op een aantal locaties is gerealiseerd. Bekijk het op htc-ps.com.

In deze sessie verteld Stefan Morssink, business Innovatie manager van HTC, hoe deze én aantrekkelijk is voor klanten én goed voor het milieu én aantrekkelijk is voor HTC. Tevens wordt aan de hand van een customer journey aangegeven welke impact het heeft op de bedrijfsvoering bij HTC.

Met AI de strijd aan tegen verspilling

Van fabrikanten die levensmiddelen produceren tot winkeliers die het verkopen, veel organisaties in de voedselketen zetten technologie in om voedselverspilling te helpen voorkomen en verminderen.

Daniel Telgen, CEO van het in robotica en kunstmatige intelligentie gespecialiseerde ingenieursbureau Cboost, laat samen met Perfetti Van Melle Operations Director Benelux Koert van de Pest zien hoe je door slimme inzet van technologie verspilling kunt tegengaan en daarmee een bijdrage kunt leveren aan een duurzame toekomst.

Perfetti Van Melle is bekend als producent van internationale snoepmerken als Mentos, Mentos Gum, Fruittella, Chupa Chups, Look-O-Look, Smint, Frisk en Klene. Perfetti Van Melle is actief in meer dan 150 landen en heeft bijna 18.000 medewerkers en 31 productielocaties. Hier doen zij dagelijks hun best om de wereld nóg meer smaak en frisheid te geven. Als familiebedrijf denkt Perfetti Van Melle verder vooruit en nemen ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Dit houdt in dat ze haar activiteiten op een manier vormgeeft die goed is voor onze wereld, consumenten, partners en medewerkers. Zo bouwen we samen aan een betere toekomst.

Breaking the Doctrine: Sustainable product design can be a logical consequence of design for stakeholders needs

Many product developments are a result of ruling doctrines, existing infrastructure, installed knowledge base and fear for changing trusted routines. This is made very apparent in the book of Spencer Johnson “Who Moved My Cheese?”.

When the ruling doctrines and boundaries are challenged and product design is led by the deeper needs and wishes of the end-users and society, so by ‘us’, new opportunities are created that allow for game changing products.

In this session the approach to the design of the Ebusco 3.0 fully electric and ultralight city bus is presented. The audience will be challenged to design a city bus with full focus on passenger, driver and operator in the light of the transition to a safe and sustainable society. It will be discussed how a sustainable product can be a logical consequence of design for stakeholders needs and wishes.    

Zo goed als circulair

Langzaamaan kun je er niet meer omheen: afscheid nemen van je lineaire model. Los van uit morele overwegingen kan het noodzakelijk en zelfs reuze-interessant zijn om te beginnen met hergebruik. Wat nou als die stap niet eens zo groot is? En ben je je ervan bewust hoeveel waarde er op dit moment wordt weggegooid? Veel overheden, waterschappen, bedrijven met eigen service-, onderhouds- of installatiemonteurs en lease- of pay-per-use-aanbieders kunnen morgen nog omschakelen, met beperkte inspanningen. Ontdek, mede aan de hand van praktijkvoorbeelden, hoe dichtbij je eigen organisatie is en hoe je hergebruik in enkele stappen kunt integreren in je eigen processen.

REMADE in HOLLAND verlengt seriematig de lifecycle van onder andere elektromotoren, pompen, ventilatoren en (elektro)mechanische componenten. Opdrachtgever van het eerste uur is Canon, dat al veertig jaar gebruik maakt van de diensten van het bedrijf in Horst.   

Toeleverancier als regisseur in de circulaire keten

Je kunt als toeleverancier gaan afwachten maar je kunt je klant ook bewust maken van circulariteit, wanneer je het onderwerp als toeleverancier zelf aansnijdt en je klant wijst op de mogelijkheden, dan gaat het leven. In deze sessie verteld Deborah Leroy-Blom over de rol van de toeleverancier in de circulaire keten. Duurzame producten ontwikkelen en maken vraagt tenslotte om een andere blik op ontwerp en fabricage. Bijvoorbeeld als je het product/systeem een levensduur van 100 jaar wilt geven in plaats van 10 jaar. Wat betekent het voor een model als het product modulair moet worden en/of als je het na verloop van tijd wilt kunnen upgraden of refurbishen? En hoe zorg je voor een optimaal samenspel in de volledige circulaire keten?

We Deliver Solutions (WDS) is een joint-venture van Kasteel Metaal in Alphen aan den Rijn en BOZ Group in Bergen op Zoom. Deze twee toeleveranciers zijn samen goed voor meer dan 140 jaar ervaring in de metaalbewerking/maakindustrie. Beide bedrijven opereren op hun eigen manier om grote klanten optimaal te bedienen. WDS houdt zich actief bezig met duurzaamheidinnovaties en circulariteit en daarmee onderscheiden zij zich van de meeste andere toeleveranciers.   

Sailing toward a sustainable organization.

Damen is an international shipyard group with more than 35 companies worldwide with a broad portfolio of products; from ferries to workboats and from luxury yachts to naval vessels. Damen has the ambition to become the most sustainable and connected shipbuilder in the world.

To achieve this ambition a sustainability roadmap has been created with a focus on sustainable organization, sustainable business operation and sustainable design to make sure sustainability is embedded in the DNA of the Damen employees and organization. In this presentation we will elaborate on this ambition and what challenges and successes we experience on our journey towards this ambition.