PROGRAMMA

Industrial Sustainability 2024

Datum: 9 april 2024
Aanvangstijd: 13:00 uur
Eindtijd: 17:30 uur
Locatie: Mikrocentrum, Veldhoven

Wil jij leren van de praktijkcases van andere bedrijven?
Meld je dan nu aan!

Het Industrial Sustainability Congres was een congres vol praktijkverhalen, met o.a. genomineerden en winnaars van de Circulaire Innovatie Award. Bekijk hier het programma.

Het familiebedrijf mooier doorgeven aan de volgende generatie

Dat is de drive waarmee Royal Swinkels werkt aan duurzaamheid. En het begint bij circulair ondernemen, waarbij ze kijken naar naar inkoop, productie en reststromen. Denk aan duurzame verpakkingen, circulair omgaan met water en aan reststromen die opnieuw worden ingezet als voedingsingrediënt. Om de voortgang te monitoren introduceerden ze de Swinkels Circularity Index (SCI), die in 2023 61% was!

Één van de doelstellingen is om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten en in 2030 moet die uitstoot wereldwijd al met minimaal 60% gereduceerd zijn.

Een verhaal vol praktijkvoorbeelden van Marthijn Junggeburth, waarbij hij vertelt over de duurzaamheidsprojecten, het verzamelen en benutten van data, CSRD, MVO en de organisatie rondom ESG.

100% hernieuwbaar in 2030

Dat is de doelstelling die Baril zichzelf heeft gesteld, om de van oorsprong sterk vervuilende verfindustrie radicaal te verduurzamen. Want kijk maar, overal om je heen is verf? Hoe mooi zou het zijn als al die verf een positieve bijdrage zou leveren aan het klimaat, in plaats van een negatieve.



Baril zit midden in de transitie, waarbij ze inside out verduurzamen. Op elk niveau wordt bekeken wat er in de pot gaat. Grondstof voor grondstof worden fossiele materialen vervangen door plantaardige en hernieuwbare materialen. Dat proces gaat als een speer!

Jeroen licht tijdens zijn sessie toe welke keuzes er in het bedrijf gemaakt zijn. Waar heeft dat tot nu toe toe geleid en wat betekent het nog meer om aan het roer te staan van een duurzaam bedrijf?

Baril Coatings is winnaar van de Brabantse Circulaire Innovatie Award 2024.

Hoe zet je een circulair concept neer ?

‘Een bijdrage leveren aan een circulaire (bouw)economie’. 
De ambitie was er, een plan was er nog niet. En dat is best lastig, als je toch min of meer aan het pionieren bent. 



In 2020 trokken ze bij Chainable de stoute schoenen aan en werd de basis gelegd voor het circulaire concept waarmee nu al zoveel succes geoogst wordt. Het geheim? Drie pijlers: een circulair product, een circulair businnessmodel én een circulaire keten. Inmiddels maakt Chainable 900 keukens per jaar met een team van 22 FTE en zit de groei er stevig in.

Met een ‘circulaire strooier’ op weg naar een circulaire economie

Aebi Schmidt Nederland ontwikkelt en produceert al 75 jaar materieel voor gladheidsbestrijding. Hun materieel wordt wereldwijd afgenomen en het bedrijf heeft een leidende positie in Europa. Die positie behoud je alleen als je doorlopend innoveert, je klanten ontzorgt en als je kwaliteitsproducten levert.

Vanuit dat kader wilde Aebi Schmidt gaan verduurzamen, met een focus op de circulaire economie. Met het aanbieden van zowel nieuwe als zoutstrooimachines die (grotendeels) geremanufactured zijn, ontstond er voor klanten de mogelijkheid om te kiezen voor circulair materieel. Speerpunten zijn hierbij het toepassen van gebruikte componenten en de verlenging van de levensduur met 5 tot 8 jaar, bovenop de oorspronkelijke 10 jaar.

Remanufacturing werd in 2018 voor het eerst aangeboden, vanuit standmontage. Inmiddels wordt ook het circulaire materieel in lijn gemonteerd. Martijn Kleine vertelt je over de stappen die Aebi Schmidt heeft doorlopen om van standmontage naar lijnmontage te gaan, met een mix tussen gebruikte en nieuwe producten en componenten.

Beter een goede buur dan een hoge energierekening

Als het gaat om het optimaal benutten en verdelen van warmte en energie kunnen we nog wat leren van de tuinbouwsector.

De onzekerheid op de energiemarkt, schaarste en torenhoge energierekeningen vragen om ondernemerschap, samenwerking en improvisatie. Op die manier krijg je als tuinbouwer meer vat op je kostprijs en behoud je je positie op de markt. Zo ontstonden er samenwerkingen tussen kwekers onderling en aansluitingen op geothermiecentrales of zelfs warmtekrachtkoppelings-installaties. Van kleinschalig tot grootschalig. Kwekers leveren een belangrijke bijdrage aan balans in het energienet: het overschot van de één lost het tekort op van de ander.

Welke kansen liggen er op bedrijventerreinen en industriegebieden? Verkade Klimaat ontwerpt en installeert al 90 jaar klimaatoplossingen en verwarmings- en koelinstallaties. Ronald Verkade vertelt over de mogelijkheden die hij ziet om de energierekening te reduceren en bij te dragen aan een schoner milieu.

Juist nu hebben we elkaar nodig

Duurzaam ondernemen, dat lijkt eenvoudiger dan het is. Want als je écht impact wil maken, dan moet je veel verder gaan dan verduurzamen.

Veel ondernemers in de maakindustrie zijn intern aan de slag gegaan. Bijvoorbeeld op het vlak van interne bewustwording, afvalstromen, energieverbruik en groene energie. Prachtig, maar we komen pas écht ergens, als we circulair gaan ondernemen. Dusdanig, dat de waarde van grondstoffen en materialen uiteindelijk volledig behouden blijft. Die benadering is volledig nieuw. Het vraagt om een actieve houding en om een vorm van samenwerking, die veel verder gaat dan we gewend zijn. Het roer in één keer om gaat niet en er is geen kant en klaar plan.

Het begint bij een oprechte ambitie en het zetten van kleine circulaire stapjes. In eerste instantie intern. Tijdens dat proces bespreek je je ambities met je team, je klanten, leveranciers en andere ondernemers en probeer je de cirkel steeds groter te maken.

Oscar Klein wil dat zijn bedrijf circulair gaat ondernemen en stelt alles in het werk om daar te komen. Het is een proces van vallen en opstaan, maar vooral van dóen. Van beginnen, stappen blijven zetten en van veel en intensief samenwerken. Wat heeft Klein Mechaniek inmiddels bereikt en wat volgt er nog? Oscar vertelt hierover tijdens een interactieve sessie.

Stop de klimaatverandering

Carbyon startte in 2019 met de ontwikkeling van ‘Direct Air Capture’-machines. Hiermee kan CO2 uit de atmosfeer worden onttrokken, opgeslagen, hergebruikt of definitief worden verwijderd en uiteindelijk zelfs worden ingezet om synthetische brandstoffen, gewassen of duurzaam beton te produceren.

Carbyon's ultieme ambitie? Op gigaton-schaal opereren en een wezenlijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Niet alleen door revolutionaire oplossingen te ontwikkelen, maar ook door een duurzaam bedrijf te runnen.

Beatrix Bos, projectmanager en ‘impact creator’ bij Carbyon vertelt graag meer over de technology, de noodzaak van negatieve emissies en over welke stappen Carbyon zet om een duurzaam bedrijf te zijn.

Een duurzame lifecycle als norm

Weggooien is niet meer van deze tijd, maar nog wel een collectieve gewoonte. Hoe keer je als bedrijf het tij?

Volgens Elis Nederland begint het met een nieuwe standaard, waarbij producten een duurzame lifecycle hebben en grondstoffen hun waarde behouden. Vanuit die gedachte ontstond hun ‘product as a service’-model: producten zijn veel langer inzetbaar, dankzij doorlopende zorg en aandacht voor de conditie ervan. Aan het eind van de lifecycle worden grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk hergebruikt.

Inmiddels is er een breed portfolio van circulaire diensten, dat is voortgekomen uit een combinatie van innovatie en de wil om dingen duurzaam anders te doen.

Jean-Carlo neemt je mee in het proces dat Elis doorlopen heeft en vertelt over hun business model. 

Verduurzaming als business case

Natuurlijk. We willen allemaal verduurzamen. Maar het moet ook kunnen. In elk bedrijf moet je innovaties en investeringen kunnen verantwoorden. Voor Fuji Seal betekent dit verduurzaming op 3 hoodfvlakken: Verpakkingsmateriaal, verpakkingsmachines en eigen verpakkingsmateriaal-productie. Inzicht in kosten en prestaties waren de aanzet tot nieuwe ontwikkelingen van de verpakkingsmachine.  

Ernst Koolhaas, productmanager en developer, neemt je mee in het verduurzamingstraject dat Fuji Seal tot nu toe doorlopen heeft en vertelt waar het bedrijf op dit moment staat.

De knop moet gewoon om!


Waarom zou je wachten tot 2030, als je vandaag al meters kunt maken?
Koen Veldman is er heel stellig in: je moet nú beginnen en het is nog de moeite waard ook. Al ruim achttien jaar laten ze bij Inexeon zien dat een circulair businessmodel heel succesvol kan zijn.

In veel gevallen verdubbelen ze de levensduur van onder andere (service)onderdelen voor klimaatsystemen, zoals printplaten, ventilatoren, pompen en regelaars en geven ze maar liefst vijf jaar garantie op producten. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op de footprint, maar zorgt er ook voor dat er minder grondstoffen nodig zijn. 

Koen is één van onze enthousiaste sprekers, die altijd op zoek is naar mogelijkheden om nóg meer bij te dragen aan een volledig circulaire economie . Wat hem betreft moeten we meer de waarde gaan zien van onderdelen. Weggooien is zonde!

Hoe digitale oplossingen kunnen helpen bij de transitie van duurzaamheid

Met de connectiviteit van hun machinepark kan Rollepaal bijdragen om de commisioning van de machines veel sneller te laten verlopen, en zo veel minder afval te produceren. Met de data die zij wereldwijd verzamelen verkrijgen ze inzicht over hoe zij hun klanten sneller op een duurzame manier kunnen laten produceren. De tools die zij hiervoor gebruiken zijn simulatie (tijdens de ontwikkeling), connectiviteit en directe feedback (tijdens commisioning). In zijn presentatie zal Joe Venegas aangeven hoe Rollepaal deze stappen genomen heeft.

Emissieloos werken in iedere stad

Als fabrikant moet je vooroplopen. Zeker ook als het gaat om mens, natuur en milieu, zo vinden ze bij Spierings Mobile Cranes. Mede als gevolg daarvan stopt het bedrijf met de bouw en de verkoop van conventionele dieselkranen. Voortaan produceren ze alleen nog duurzame, hybride modellen.

Het is het eerste bedrijf in de wereld dat uitsluitend kranen bouwt die volledig elektrisch hijsen. Maar hun nieuwste model, de SK487-AT3 City Boy, rijdt ook volledig elektrisch! Geen CO2-uitstoot, geen geluidsoverlast, wél onverminderde kracht.

Zo’n verduurzamingstraject gaat gepaard met uitdagingen en obstakels. Manager engineering Gerbert van de Ven bij Spierings, vertelt hoe zij dit proces aanvliegen en waar het bedrijf op dit moment staat.

Een duurzame toekomst voor de melkveehouderij 

Als er een sector is die met een vergrootglas wordt bekeken, dan is het de melkveehouderij. Verduurzamen is essentieel. Internationaal familiebedrijf Lely doet er alles aan om nieuwe, geïntegreerde oplossingen te realiseren, die een positieve impact hebben op het milieu en de planeet, het welzijn van de koeien en het welzijn van boeren.

Samen met partners en leveranciers werken ze aan CO2-neutraliteit, circulariteit, verantwoord inkopen en een duurzame supply chain. Judith Vollering, Michiel Brevet en Jurjen Geleijn vertellen over het programma, de reis tot dusver, de successen en de uitdagingen.

Onderweg naar een circulair businessmodel 

Toewerken naar een circulaire economie en je CO2-footprint aanzienlijk verlagen: prachtige ambities en in veel opzichten noodzakelijk. Maar wat kun je daadwerkelijk doen, als je als maakbedrijf je verantwoordelijkheid wil nemen?

Acht jaar geleden zetten ze bij Injection Point hun eerste stappen naar een circulair businessmodel. Er blijkt veel mogelijk, maar vanzelf gaat het niet. Cristel Rijnen, directeur-eigenaar, vertelt over de manier waarop ze bij Injection Point te werk zijn gegaan.

Hoe werden traditionele processen en (denk)patronen doorbroken en waar staat het bedrijf inmiddels met het realiseren van het circulaire businessmodel, met focus op design, energie-efficiënte groene productie en het zorgvuldig samenstellen van het productportfolio?

Duurzame verdienmodellen dankzij nieuwe technologieën

Ken je het bijzondere verhaal achter Sqippa al? Het startte bij HBI Lighting als een ontwikkeltraject om noodverlichting draadloos te kunnen beheren. Het groeide uit tot een volledig nieuw ecosysteem, waarbij bedrijven en organisaties samenwerken om gebouwen te creëren van het hoogste kwaliteitsniveau.

Mede dankzij het toepassen van Internet of Things en Artificial Intelligence ontstonden (en ontstaan) verdienmodellen die passen in de duurzamen, circulaire wereld van morgen.

Natuurlijk wil je daar meer over horen. En het mooie is: dat kan! Tijdens ons Industrial Sustainability Congres 2024 vertelt Fons Bisscheroux je over het ontstaan van Sqippa én wat het nu al gebracht heeft.  

Een netto positief bedrijf zijn

Hoe draag je als bedrijf bij aan een betere wereld?
Volgens AAE kan dat alleen als ‘duurzaam denken en ondernemen’ de norm is en als dat verankerd is in het DNA van je bedrijf. Het vraagt om verandering van patronen en denkwijzen binnen de hele organisatie.

De presentatie van Kurt Wills gaat over die uitdaging: hoe zorg je dat zo’n duurzaamheidsambitie binnen het hele bedrijf omarmd wordt en het ook daadwerkelijk tot resultaten leidt? Door het om te beginnen positief te benaderen en mensen aan te moedigen een positieve rebel te zijn!

De eerste stappen werden gezet in 2018, toen de focus met het Bright Green programma werd gelegd op ecologische duurzaamheid. In 2023 volgde de ‘Best of the World’-visie, waarbij het blikveld werd verruimd naar sociaal, ecologisch en economisch. Vanuit die visie lopen er diverse initiatieven.

De Life Cycle Analysis als uitgangspunt

Waarmee ga je van start, als je duurzaam wil gaan ondernemen? Volgens Blue Engineering begint het allemaal bij de Life Cycle Analysis (LCA). Deze legt namelijk de ecologische footprint van een ontwerp bloot. Daardoor weet je wat de gevolgen zijn van keuzes die je maakt tijdens het ontwerpproces. De focus ligt niet langer op alleen functionaliteit en ergonomie. Door ook te kijken naar materiaalkeuze, vormgeving en bijvoorbeeld productieprocessen kun je steeds de meest duurzame keuzes maken. De markt en de maatschappij vragen om sociale en duurzame oplossingen. Jeroen Rondeel vertelt je graag hoe je daar als bedrijf een antwoord op formuleert.

Duurzaam bouwen, anders denken

De CO² -footprint van de bouw moet substantieel omlaag en Zehnder wil daarbij vooroplopen. Door om te schakelen van lineair naar circulair. In denken, in doen en in het verdienmodel.
De focus ligt op ‘verlengen’ van levensduur. Door grondstoffen, techniek en data slimmer in te zetten. Zowel intern als extern.

Vanuit zijn functie als Sustainability Coördinator zoekt Tim steeds naar best practices en nieuwe mogelijkheden om de ambities van Zehnder in de praktijk te realiseren. Hij zoekt de connectie tussen de verschillende Europese Business Units en kijkt naar trends en ontwikkelingen, die Zehnder verder kunnen brengen.

Tim is zich ervan bewust dat ideeen en ambities wel realistisch moeten zijn. Daarom ziet hij een belangrijke rol voor zichzelf als schakel tussen strategie, beleid en de daadwerkelijke uitvoering in de productie.

Een inspirerend verhaal uit de praktijk, met mooie anekdotes.