PROGRAMMA

Industrial Sustainability 2022

Datum: 12 mei 2022
Aanvangstijd: 13:00 uur
Eindtijd: 17:30 uur
Locatie: High Tech Campus, Eindhoven
Kosten: €149 per persoon
Wil jij er na het succes van voorgaande editie zeker bij zijn? Meld dan nu aan!
Het Industrial Sustainability Congres belooft een toonaangevend congres te worden. Het voorlopige programma wordt de komende maanden aangevuld tot 18 sprekers.

Building a sustainable future. Together; Creating a customer-driven sustainability approach

Vanderlande is a fast-growing company with yet growing sustainability ambitions. To accelerate achieving our company’s sustainability goals, we have taken an approach to leverage the power of our markets: creating meaningful partnerships.

Enriching our partnerships with our key customers by aligning our strategies and target setting on sustainability helps us, and them, achieve our sustainability goals. The concept of meaningful partnerships also applies to our key suppliers.

In this presentation, we will take you through our journey to build these meaningful partnerships along with the key pillars that helped shaped Vanderlande’s sustainability strategy.

Building your business case – sustainability ambitions in building design and construction

We will examine several case studies to understand the opportunities and challenges facing companies when implementing sustainability into the design and construction of both new and renovations of existing facilities. We will also review common terms in sustainable construction, such as BENG, Net-Zero-Carbon, etc.

Werken aan Bright Farming, door Bright Business

Lely is een internationaal familiebedrijf die werkt aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan een duurzame toekomst voor de agrarische sector en de melkveehouder specifiek. Lely introduceert nieuwe, geïntegreerde oplossingen die een significante en positieve impact hebben op koeien, mensen en de planeet. Dit betekent bijdragen aan het terugdringen van de milieu-impact van de melkveehouderij en tegelijkertijd het welzijn van de koeien en het financiële en sociale welzijn van boeren blijven verbeteren.

Werken aan een duurzame, winstgevende en plezierige toekomst in de melkveehouderij start uiteraard met een duurzame bedrijfsvoering. Vanuit een programma aanpak werkt Lely samen met partners en leveranciers samen aan CO2-neutraliteit, maximale circulariteit, verantwoord inkopen en een duurzame supply chain. De organisatie en medewerkers spelen hierin een cruciale rol. Hoe worden zij betrokken en worden zij meegenomen in deze verandering?  

Circulair ontwikkelen van producten in de maakindustrie

Circulairiteit is booming. Maar hoe start ik een circulaire ontwikkeling of project? Hoe meet ik circulairiteit en waar beoordeel ik een ontwerp op? Dit zijn praktische vragen waar we binnen Blue Engineering een antwoord op geven. Kom meer te weten over het thema circulairiteit en maak kennis met methodes die de circulairiteit/duurzaamheid van je ontwerp, product of dienst meetbaar maken. 

Circularity to offer more continuity to your supply chain and other advantages

Due to scarcity worldwide, the supply and production of materials, components, (sub)systems and end products are becoming an increasing problem. “Time to take a closer look at our way of working,” says Anthony Droppert, Managing Director of Bluetron. “Circular thinking and especially circular action can ensure that not only your supply chains remain intact, but also that you can save a lot of money and increase your competitive advantage. In his presentation, Anthony will give several examples of the practical Bluetron solutions that bring many benefits to their customers in the electronic manufacturing industry.

Hoe ontstaat een circulaire propositie?

Je concurrentiepositie versterken door een circulaire propositie wordt door velen niet gezien. Vele maakbedrijven zijn alleen maar technisch gedreven een circulaire insteek voor hun organisatie aan het ontwikkelen en vergeten te onderzoeken waar de markt echt om vraagt. Of blijven hangen in de druk om bijvoorbeeld alleen restproducten terug te nemen van hun klanten. Door in te steken in een optimale dienstverleningspropositie, servitization, kun je gedegen een circulaire strategie ontwikkelen die ook positief bijdraagt aan de winstpositie van de onderneming.

Bosch wereldwijd CO2-neutraal

Bij energiebesparing en CO2-reductie gaat het vaak over de grote maatregelen. Dat kan voor bedrijven een drempel opwerpen om überhaupt te beginnen. Maar kleine stappen kunnen al een grote verandering in mentaliteit bewerkstelligen, hebben ze ervaren bij Bosch Transmission Technology, inmiddels een voorloper op dit gebied.

Elektrificatie voor het reinigen van rioleringen zonder nare luchtjes

Klimaatverandering, een verouderde infrastructuur en wereldwijde verstedelijking zijn van grote invloed op de manier waarop rioolstelsels worden onderhouden. Nieuwe emissie-eisen en het instellen van milieuzones, waarin geen plaats is voor diesel machines, stelt Rioned echter voor de grootste uitdaging in haar 65-jarig bestaan.

De marktleider in reinigingsmachines voor rioleringen nam al vast een voorschot op de toekomst en ontwikkelde samen met een van haar grootste klanten een volledige emissieloze propositie. We nemen u mee op een ontdekkingsreis die ons met enig oponthoud van Oslo naar Amsterdam, Londen, Zurich en Parijs voert en voorlopig nog niet ten einde is.

Duurzaam schoonmaken, desinfecteren en bemesten met koud atmosferisch plasma

De maatschappij vraagt steeds harder om duurzame oplossingen voor schoonmaak en desinfectie, waarbij een combinatie wordt geëist van minimale bewerking en maximale veiligheid. Hoor hoe Blue Plasma toepassingen van koud atmosferisch plasma naar de markt brengt voor chemie-vrije desinfectie en schoonmaak met met lucht, water en elektriciteit.

Embedding societal impact in the innovation process at HighTechXL venture builder

How can we nudge innovative deep-tech solutions towards solving societal biggest challenges? Embedding societal impact and sustainability in a company's mission and vision is central to the HighTechXL approach. Our venture builder program includes a dedicated sustainability KPI that integrates societal impact from scratch and connects the different business decisions related to impact and sustainability to other KPIs such as product and business model. We will give insight into what we consider relevant sustainability and impact items for these early-stage deep tech startups and what effect we see in the startups graduating from our program. 

Life-cycle Assessment (LCA): de heilige graal voor duurzame productontwikkeling?

De toenemende vraag naar duurzame producten komt voort uit een brede maatschappelijk stroming. Belangrijke drivers zijn de Brusselse regelgeving, de financiële sector en ontwikkelingen op de consumentenmarkt.

80% van de milieu-impact van een product, bezien over de hele levenscyclus, wordt tijdens het ontwerp van een product bepaald. Er ligt dus een belangrijke rol bij productontwikkelaars om productketens te verduurzamen.

Maar hoe integreer je duurzaamheid in je product-ontwikkelingsproces? Hoe communiceer je resultaten naar je klanten en wat kunnen LCA en duurzaamheidslabels hierin betekenen? Sustainability professional Michela van Kampen vertelt hierover vanuit haar ervaringen die ze o.a. bij Philips heeft opgedaan.

Vanuit je eigen passie duurzaam innoveren

Onze klanten zijn spelers in de Champions League van HighTech, MedTech, AgroTech en de Johan Cruijff ArenA in de Sport. Samen met hen werken wij vanuit Holland Innovative aan duurzame innovaties.

Met meer dan 7 jaar ervaring in de Johan Cruijff ArenA hebben wij een systeem ontwikkeld die automatisch metingen uitvoert, data verzamelt en de kwaliteit van het gras voorspelt. Wat dat met duurzaamheid te maken heeft?

De oplossingen die wij samen in het fieldlab ontwikkeld hebben dragen bij aan de vraagstukken in klimaat adaptatie, water en temperatuur stress, voorkomen van verspillingen, minder vervangingen, hogere levensduur en vragen om opschaling. Hoe we dat doen?

Vanuit een passie en geloof in dat het beter kan én moet, omdat we er op vertrouwen dat we samen tot doorbraken kunnen komen! Duurzame innovatie vraagt om samenwerking, participatie, enthousiasme en energie. Vanuit je eigen passie, belangeloos, omdat je het wil én omdat het nodig is, nu! Ik noem dat ook wel sociale duurzaamheid ofwel social sustainability! Wil je mee doen? Benieuwd wat jij daar aan kan bijdragen? Je bent van harte uitgenodigd! 

Een succesvolle “as a Service” propositie is én, én, én

HTC parking & security levert oplossingen voor het beveiligen en automatiseren van de voertuigentree. HTC is marktleider in de ontwikkeling en productie van Speedgates.

Vanuit de intrinsieke motivatie om de wereld beter achter te laten, is HTC sinds 2019 het pad ingeslagen om te werken aan circulaire bedrijfsvoering. Dit heeft geleid tot de Speedgate as a Service propositie, die op een aantal locaties is gerealiseerd. Bekijk het op htc-ps.com.

In deze sessie verteld Stefan Morssink, business Innovatie manager van HTC, hoe deze én aantrekkelijk is voor klanten én goed voor het milieu én aantrekkelijk is voor HTC. Tevens wordt aan de hand van een customer journey aangegeven welke impact het heeft op de bedrijfsvoering bij HTC.

Met AI de strijd aan tegen verspilling

Van fabrikanten die levensmiddelen produceren tot winkeliers die het verkopen, veel organisaties in de voedselketen zetten technologie in om voedselverspilling te helpen voorkomen en verminderen.

Daniel Telgen, CEO van het in robotica en kunstmatige intelligentie gespecialiseerde ingenieursbureau Cboost, laat samen met Perfetti Van Melle Operations Director Benelux Koert van de Pest zien hoe je door slimme inzet van technologie verspilling kunt tegengaan en daarmee een bijdrage kunt leveren aan een duurzame toekomst.

Perfetti Van Melle is bekend als producent van internationale snoepmerken als Mentos, Mentos Gum, Fruittella, Chupa Chups, Look-O-Look, Smint, Frisk en Klene. Perfetti Van Melle is actief in meer dan 150 landen en heeft bijna 18.000 medewerkers en 31 productielocaties. Hier doen zij dagelijks hun best om de wereld nóg meer smaak en frisheid te geven. Als familiebedrijf denkt Perfetti Van Melle verder vooruit en nemen ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Dit houdt in dat ze haar activiteiten op een manier vormgeeft die goed is voor onze wereld, consumenten, partners en medewerkers. Zo bouwen we samen aan een betere toekomst.

Breaking the Doctrine: Sustainable product design can be a logical consequence of design for stakeholders needs

Many product developments are a result of ruling doctrines, existing infrastructure, installed knowledge base and fear for changing trusted routines. This is made very apparent in the book of Spencer Johnson “Who Moved My Cheese?”.

When the ruling doctrines and boundaries are challenged and product design is led by the deeper needs and wishes of the end-users and society, so by ‘us’, new opportunities are created that allow for game changing products.

In this session the approach to the design of the Ebusco 3.0 fully electric and ultralight city bus is presented. The audience will be challenged to design a city bus with full focus on passenger, driver and operator in the light of the transition to a safe and sustainable society. It will be discussed how a sustainable product can be a logical consequence of design for stakeholders needs and wishes.    

Zo goed als circulair

Langzaamaan kun je er niet meer omheen: afscheid nemen van je lineaire model. Los van uit morele overwegingen kan het noodzakelijk en zelfs reuze-interessant zijn om te beginnen met hergebruik. Wat nou als die stap niet eens zo groot is? En ben je je ervan bewust hoeveel waarde er op dit moment wordt weggegooid? Veel overheden, waterschappen, bedrijven met eigen service-, onderhouds- of installatiemonteurs en lease- of pay-per-use-aanbieders kunnen morgen nog omschakelen, met beperkte inspanningen. Ontdek, mede aan de hand van praktijkvoorbeelden, hoe dichtbij je eigen organisatie is en hoe je hergebruik in enkele stappen kunt integreren in je eigen processen.

REMADE in HOLLAND verlengt seriematig de lifecycle van onder andere elektromotoren, pompen, ventilatoren en (elektro)mechanische componenten. Opdrachtgever van het eerste uur is Canon, dat al veertig jaar gebruik maakt van de diensten van het bedrijf in Horst.   

Toeleverancier als regisseur in de circulaire keten

Je kunt als toeleverancier gaan afwachten maar je kunt je klant ook bewust maken van circulariteit, wanneer je het onderwerp als toeleverancier zelf aansnijdt en je klant wijst op de mogelijkheden, dan gaat het leven. In deze sessie verteld Deborah Leroy-Blom over de rol van de toeleverancier in de circulaire keten. Duurzame producten ontwikkelen en maken vraagt tenslotte om een andere blik op ontwerp en fabricage. Bijvoorbeeld als je het product/systeem een levensduur van 100 jaar wilt geven in plaats van 10 jaar. Wat betekent het voor een model als het product modulair moet worden en/of als je het na verloop van tijd wilt kunnen upgraden of refurbishen? En hoe zorg je voor een optimaal samenspel in de volledige circulaire keten?

We Deliver Solutions (WDS) is een joint-venture van Kasteel Metaal in Alphen aan den Rijn en BOZ Group in Bergen op Zoom. Deze twee toeleveranciers zijn samen goed voor meer dan 140 jaar ervaring in de metaalbewerking/maakindustrie. Beide bedrijven opereren op hun eigen manier om grote klanten optimaal te bedienen. WDS houdt zich actief bezig met duurzaamheidinnovaties en circulariteit en daarmee onderscheiden zij zich van de meeste andere toeleveranciers.   

Sailing toward a sustainable organization.

Damen is an international shipyard group with more than 35 companies worldwide with a broad portfolio of products; from ferries to workboats and from luxury yachts to naval vessels. Damen has the ambition to become the most sustainable and connected shipbuilder in the world.

To achieve this ambition a sustainability roadmap has been created with a focus on sustainable organization, sustainable business operation and sustainable design to make sure sustainability is embedded in the DNA of the Damen employees and organization. In this presentation we will elaborate on this ambition and what challenges and successes we experience on our journey towards this ambition.